Ransbergs skola nominerad till arkitekturpris

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Öppet Hus på Ransbergs skola den 4 maj 2024.

16 maj 2024

Barnomsorg och utbildning, Byggnation, boende och miljöskydd, Ransbergs skola

Ransbergs skola är ett av 12 byggprojekt som är nominerade till utmärkelsen Rödfärgspriset. Det är ett pris som syftar till att visa hur traditionell slamfärg kan samspela med modern arkitektur. Tycker du att skolan är värd att uppmärksammas? Var med och rösta i tävlingen!

I början av året invigdes kommunens nya F-6-skola i Ransberg. Skolan ligger i vackra omgivningar som också går igen i skolans utformning. Nu blir skolan uppmärksammad i samband med nomineringen till Rödfärgspriset, ett pris som syftar till att visa hur den traditionella slamfärgen kan samspela med modern arkitrektur. 

Nyskapande arkitektur

Utöver Ransbergs skola är ytterligare elva bidrag nominerade, både offentliga byggnader pch privata hem. Kravet på de nominerade byggnaderna är att de ska vara uppförda i Sverige under de senaste fem åren och representera "nyskapande modern arkitektur där användningen av Falu Rödfärg, eller andra typer av slamfärg, har haft en framträdande roll för helheten". 

Koppling till naturen och lokal sägen

Det är ett speciellt träd som satt prägel på Ransbergs skola:

Tallen och dess kulör är påtaglig både interiört och exteriört. Träfasaden med lockläktspanel är målad med oxidgrön slamfärg från Gysinge, en färg som låter materialet framträda och behålla sina naturliga egenskaper. Den oxidgröna kulören får skolan att harmonisera med sin omgivning, men är tillräckligt klar för att framträda mot barrskogen i bakgrunden. Färgen och kulören är både lekfull och varm, vilket gör den vacker både på håll och nära inpå, förklarar arkitekt Sofia Lilja, vid arkitektkontoret Link Arkitektur, på Rödfärgsprisets webbsida. 

Det syns också tydliga spår av sägnen om jätten Rane i skolans utformning. Både på skolans fasad och interiört syns spår av berättelsen om jätten, en sägen som är välkänd för de flesta invånarna på orten.

Kopplingen till bygdens egen historia är ett sätt att skapa identitet och ägendeskap för samhället i stort. Den gröna färgen binder ihop byggnaden med platsen, sägnen och lärmiljöerna, betonar Sofia Lilja. 

Vinnare utses i november

Vinnaren av årets Rödfärgsprid presenteras vid en prisutdelning i Stocholm den 21 november. Utöver det priset finns också möjligheten för de nominerade bidragen att ta hem publikpriset som allmänheten röstar fram.

Vill du vara med rösta på Ransbergs skola? Gå in på rodfargsprisets hemsida och rösta!