Läsa på många sätt

Telefon
0504-18250

Besöksadress
Gymnasiegatan 29

Öppettider
Öppet Mån, ons, fre 10-16, Tis o tors 10-19

Postadress
543 32 Tibro

Alla barn behöver böcker, men alla läser inte på samma sätt. Många läser med ögonen, men det går också att läsa med öronen eller fingrarna. På biblioteket hittar du flera sätt att läsa på.


Äppelhyllan 

På denna hylla finns böcker för och om barn med funktionsvariationer. Böcker som väcker läsglädje men som också ger stöd och inspiration. 

Teckenspråk 

Det finns bilderböcker med teckenspråk eller TAKK-tecken (tecken som stöd) 
 

Lättläst och Börja läsa 

Lättlästa böcker har ett enkelt språk, luftig text och ofta många bilder. Det finns lättlästa böcker, både kapitelböcker och faktaböcker, för alla åldrar. På Tibro biliotek har vi märkt ut lättlästa böcker med gul prick på bokryggen. På vår Börja läsa hylla finns lättlästa böcker som passar extra bra för barnet som håller på att knäcka läskoden. På denna hylla hittar du även lättlästa böcker med versaler.  
 

Silent books 

På biblioteket finner du så kallade silent books, en bok utan skriven text där det istället är läsaren som förmedlar en berättelse utifrån bilderna. Oavsett språk eller läsförmåga kan barn och vuxna läsa en bok tillsammans.  

 
Läs & lyssna 

Det finns böcker som är kombinerade med både text och ljud i form av CD. 

 
Legimus 

För det barn som har någon form av läsnedsättning eller svårighet att ta till sig tryckt text finns talbokstjänsten Legimus, böcker i ljudformat. 
Legimus är ett digitalt bibliotek som produceras av MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.  

Med legimus går det att ladda ner talböcker gratis till dator, surfplatta och mobil. För att kunna använda tjänsten måste barnet bli en registrerad användare. Detta hjälper vi på biblioteket till med. För barn under 18 år måste målsman godkänna registreringen av ett sådant konto.
Kontakta oss gärna för frågor eller boka till för registrering.