Förskola

Telefon
0504-18250

Besöksadress
Gymnasiegatan 29

Öppettider
Öppet Mån, ons, fre 10-16, Tis o tors 10-19

Postadress
543 32 Tibro

Kontakter

Här finns information för dig som arbetar i förskolan.

Lånekort/så funkar det att låna

För att låna behövs ett lånekort. För förskolor ser vi gärna att ni har ett lånekort per avdelning. Lånetiden är fyra veckor med automatiska omlån upp till tre gånger. Återkallar vi inte någon bok innebär det fyra månaders lånetid. Har ni önskemål om annan lånetid, fråga oss gärna!

Besöka biblioteket

Ni är välkomna till oss med er barngrupp. Vill ni komma på besök till biblioteket och få särskild hjälp eller annan biblioteksinformation är ni välkomna att boka in ett tillfälle.
Vi startar under 2020 upp Förskolans öppna timme, en morgon i månaden där förskolor är välkomna innan öppningstid.

Detta finns för er

Temapåsar

Ska ni arbeta med ett speciellt tema har vi färdiga bokpåsar. Påsarna innehåller både skön- och facklitteratur.

Det finns färdiga bokpåsar på tema:

 • Familjer
 • Miljövård
 • Känslor
 • Kroppen
 • Lika olika
 • Allergier
 • Regnbågsböcker
 • Genus
 • Barns rätt, 3st
 • Språkutveckling

Ska ni arbeta med ett tema som inte nämns ovan, hjälper vi er gärna att plocka ihop böcker till det. Meddela oss i god tid innan.

Förskolepåsar

På biblioteket kan ni låna med er förskolepåsar att ha på er avdelning. Det är färdiga bokpåsar som barn och föräldrar kan låna med sig hem. Varje påse innehåller fem bilderböcker. Det finns två sorters påsar som är anpassade för yngre och äldre avdelning. Kontakta oss för mer information. 

Förskolans öppna timme

Välkommen in till biblioteket innan öppningstid. En morgon i månaden håller vi öppet enbart för förskolegrupper. Barnbibliotekarie finns på plats.

Förskolans öppna timme sker följande torsdagar kl.9.00 – 10.00:

 • INSTÄLLT tills vidare med anledning av Covid-19.

Äppelhyllan

På denna hylla finns böcker för och om barn med funktionsvariationer. Böcker som väcker läsglädje men som också ger stöd och inspiration.

Läsa på många språk

Vi har böcker på många olika språk, för både barn och vuxna. Saknar du böcker på något språk, fråga oss så hjälper vi till.

Världens bibliotek är en digital tjänst. Här hittar du strömmande e-böcker och e-ljudböcker på arabiska, persiska, somaliska, tigrinska, bosninska, kroatiska och serbiska. Det finns både barn- och vuxenböcker. Tjänsten är gratis. Du får strömma hur mycket du vill. Världens bibliotek är öppet för alla. För att bli användare behövs en giltig e-postadress.

Läsa på många sätt

Många läser med ögonen, men det går också att läsa med öronen eller fingrarna. 

Teckenspråk

Det finns bilderböcker med teckenspråk eller TAKK-tecken (tecken som stöd). Du hittar böckerna på Äppelhyllan. 

Silent books

Vi har färdiga boklådor med så kallade silent books, en bok utan skriven text där det istället är läsaren som förmedlar en berättelse utifrån bilderna. Oavsett språk eller läsförmåga kan barn och vuxna läsa en bok tillsammans. 

Lättläst och Börja läsa

Lättlästa böcker har ett enkelt språk, luftig text och ofta många bilder. Det finns lättlästa böcker, både kapitelböcker och faktaböcker, för alla åldrar. På Tibro biliotek har vi märkt ut lättlästa böcker med gul prick på bokryggen. På vår Börja läsa hylla finns lättlästa böcker som passar extra bra för barnet som håller på att lära sig läsa. På denna hylla hittar du även lättlästa böcker med versaler.

Läs & lyssna

Det finns böcker som är kombinerade med både text och ljud i form av CD.

Kontakt

Har du frågor? Kontakta gärna barnbibliotekarie Christina Blomberg:
mail: christina.blomberg@tibro.se
telefon: 0504-18264