Kommunvapnet, snickarklubban och Tibrologgan

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Det finns 3 tydliga Tibrosymboler: Kommunvapnet, Tibroklubban - och den nya Tibrologotypen. Kommunvapnet och Tibroklubban är symboler för Tibros möbel- och inredningstraditioner medan Tibrologotypen sänder ut signaler om det som kännetecknar dagens Tibro.

Kommunvapnet

Kommunvapnet togs fram på 1940-talet och föreställer en vinkelhake och en timmeryxa. Det togs fram av en engagerad och då känd Tibrobo som hette Gustav "Bonde" Boström. Bilderna i vapnet symboliserar ortens möbeltillverkning och långa historia av skogshantering.

Kommunvapnet får endast användas av Tibro kommun. Det är en symbol för den kommunala verksamheten.  

Snickarklubban - uppskattad gåva och konstverk

Snickarklubban är ett traditionellt verktyg i möbeltillverkningen, som används än idag för bildhuggeri. Tibroklubban som symbol togs fram av Tibro förenade Möbelfabriker1971. Förlagan gjordes av finsnickare Josef Andersson och klubban symboliserar Tibros hantverkstradition.

Tibroklubban är både en uppskattad Tibrogåva och ett konstverk, som är placerat i närheten av ån Tidan vid väg 49 i Tibro. Den används också som en grafisk symbol för Tibro i olika sammanhang.

Tibrologotypen - en samlande Tibrosymbol

Den nuvarande Tibrologotypen togs fram av kommunikationsbyrån Sunny Side Up 2012, som en del av den varumärkesplattform som fastställdes av kommunstyrelsen den 5 maj 2012.

I logotypen har kommunvapnets vinkelhake fått en central plats, som en symbol för ortens moderna, utvecklade möbel- och inredningstradition och den utpräglade entreprenörsandan som finns i Tibro. Vinkelhaken gestaltar även Tibros vision och strävan; uppåt och framåt. Det är en stark symbol för den målmedvetna satsningen på utveckling som skett i Tibro under 2000-talet.

Tibrologotypen, som finns i tre olika varianter, får även användas av företag, föreningar och privatpersoner som vill delta i marknadsföringen av Tibro. Den rektangulära huvudlogotypen finns även med undertexten "En stolt del av Tibro". Den fyrkantiga T-symbolen får endast användas tillsammans med någon av de övriga varianterna.

Är du intresserad av att använda logotypen och vara aktiv i marknadsföringen av Tibro, kontakta Tibro kommuns näringslivschef Johan Almgren. Du hittar hans kontaktuppgifter genom att klicka på länken kontakt överst på sidan.