Energi och klimat

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.30

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

För att skapa ett hållbart samhälle behöver vi både minska användningen av energi och styra energianvändningen dit den bäst behövs så att energin används effektivt. På den här sidan vägleder vi dig till mer information om vad du kan göra och vad du kan tänka på för att spara energi för att värna om miljön och klimatet och för att spara pengar.

Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare

Energi- och klimatrådgivarna ger dig råd och idéer om lämpliga åtgärder och genom sin kunskap inom energi- och klimatområdet. Beslut om val av energislag och åtgärd är alltid ditt eget.
 
Om du vill rådfråga om något inom energi- och klimatområdet kontakta vår rådgivare Thomas Bengtsson via e-post, energiradgivning@tibro.se, eller via telefon 0705-31 03 24.

 • Högspänningsledning

  Din elräkning - vi reder ut begreppen

  Vad består elräkningen av egentligen? Och varför är den uppdelad på elnät- och elhandelskostnader? Vad kan du påverka och vilka delar är inte förhandlingsbara? Här reder vi ut begreppen.

 • Person som tillägsisolerar på en vind.

  Energiåtgärder i hus med direktverkande el

  När elpriserna stiger ökar behovet av att se över elförbrukningen i det egna hemmet. Det finns en hel del att göra för dig som har ett hus med direktverkande el. Här får du både långsiktiga och kortsiktiga tips och råd.

 • Man som duschar.

  Elberedare för varmvatten

  Alla hus och lägenheter med direktverkande el har en elektrisk varmvattenberedare för att göra varmvatten till bland annat vattenkranarna och duschen. Här får viktig information om vad du behöver tänka på för att ha bra kvalitet på ditt varmvatten och vad du kan göra för att spara.

 • Luftvärmepump.

  Luft/luftvärmepumpar

  För dig som idag har direktelvärme är luft/luftvärmepump den mest prisvärda investeringen att göra för att sänka elförbrukningen.

 • Arbete med solpaneler.

  Solceller

  Det är idag många som funderar på att investera i solceller. Här får du kortfattad information om hu solceller fungerar och råd och vägledning kring placering, olika alternativ och vad du ska tänka på om du kombinerar solcellerna med batterilagring.

 • Vedkamin.

  Elda med ved

  Många som har en vedkamin ser idag en möjlighet att spara el genom att elda i den i högre utsträckning än vad de har gjort tidigare. Men det är viktigt att elda på rätt sätt. Här får du tips och råd kring det samt alternativ till vedeldning.

 • Två män arbetar vid maskin på ett möbeltillverkningsföretag

  Energispartips för företag

  Som företagare har du mycket att vinna på att minska elförbrukningen på ditt företag. Här får du några enkla tips på energibesparande åtgärder som bara för med sig små eller inga investeringar, men som kan göra stor skillnad för många företag.

Nyheter om el och energi

 • Arbetet med energieffektivisering fortsätter

  11 maj 2023 | El och energi

  Energipriserna är fortsatt höga även om priset på el har dämpats från de extrema nivåer som rådde under de två senaste åren. Risken för manuell förbrukningsfrånkoppling, eller i dagligt tal elransonering är för närvarande inte längre aktuell. I veckan återstartas vissa funktioner.

Fler nyheter