Låneregler och avgifter

Telefon
0504-18250

E-post
bibliotek@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29

Öppettider
Öppet mån-fre kl.10-16 tis, ons o tor kl.10-19, lör kl.10-14

Postadress
543 32 Tibro

Låneregler och avgifter i Bibliotek Mellansjö

”Biblioteket ger dig tillgång till en hel värld av läsupplevelser och information.”

Biblioteken

Bibliotek Mellansjö är biblioteken i Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro, Tidaholm och Töreboda.

Lån

Det är gratis att låna böcker och annan media samt använda bibliotekets datorer. Det du lånar kan du lämna tillbaka på vilket som helst av våra åtta folkbibliotek.

För att låna film och tv-spel behöver du vara minst 16 år.
Särskilda regler gäller vid utlån av TV-spel. Kontakta ditt bibliotek för mer information.

Bibliotekskort

För att låna på biblioteken behöver du ett bibliotekskort. Du måste legitimera dig för att få ett kort. Om du är under 16 år krävs vårdnadshavares underskrift på låntagaravtalet. Första bibliotekskortet är gratis. Om du tappar bort eller förstör det, kostar ett nytt kort 10 kronor.

Bibliotekskortet är en personlig värdehandling. Om du förlorar ditt kort är det viktigt att spärra kortet. Detta gör du genom att kontakta ditt bibliotek.

Du ansvarar för allt som lånas på ditt kort. Vårdnadshavaren ansvarar för barnets bibliotekskort och lån samt är ansvarig för eventuella kostnader som kan uppstå i samband med lån.

Det är viktigt att anmäla ändrade kontaktuppgifter till biblioteket.

PIN-kod

Till bibliotekskortet kan du välja en fyrsiffrig PIN-kod. Den behöver du för att:

 • låna själv i utlåningsautomater
 • logga in och se dina lån, låna om och reservera
 • låna e-böcker
 • använda våra e-tjänster på nätet.

Kontakta ditt bibliotek för att få en pinkod eller om du glömt din PIN-kod. Du måste legitimera dig för att få en PIN-kod.

Lånetid

Lånetiden är oftast fyra veckor, men det finns undantag. Det står på ditt lånekvitto hur länge du kan behålla det du lånat.

Om det är kö på det du lånar blir lånetiden två veckor. Om ingen står i kö på det du lånat, kan du låna om upp till fem gånger. 

För tv-spel gäller ett omlån.

Förseningsavgifter

Lämnar du dina lån försent, får du betala en övertidsavgift enligt följande:

 • Böcker: 2 kr/dag och bok
 • Ljudböcker: 2 kr/dag och ljudbok
 • Tidskrifter: 2 kr/dag och tidskrift
 • Film och tv-spel: 10 kr/dag och film eller tv-spel

Barnböcker (inklusive tidskrifter och ljudböcker för barn) ger ingen övertidsavgift.

Biblioteket skickar påminnelser till dig om du inte återlämnar dina lån. Om dina lån trots påminnelser inte återlämnas eller om något är förstört, skickas en räkning på kostnaderna för att ersätta böckerna enligt följande:

 • Vuxenbok och ljudbok: 250 kr
 • Barnbok och ljudbok för barn: 150 kr
 • Tidskrifter: 50 kr
 • Film och tv-spel: 600 kr
 • OBS! Svårersättliga eller dyrbara media ersätts till marknadsvärde.

Ditt bibliotekskort spärras om du har en obetald räkning eller om dina avgifter överstiger 100 kronor. Det går bra att delbetala avgifterna. Obetalda räkningar följer kommunens regler för inkassoförfarande.

Om du har frågor om avgifter, påminnelser och räkningar, kontakta biblioteket där du lånat dina media.

Reservationer

All media kan du reservera och hämta på något av våra åtta folkbibliotek. Det kostar inget att reservera. Du kan reservera både utlånat material och sådant som finns inne på biblioteket. När du fått ett aviseringsmeddelande via e-post, sms eller brev är din reservation klar att hämta. Du har 7 dagar på dig att hämta din reservation. 

Fjärrlån

Om det du söker inte finns hos oss kan vi hjälpa dig att göra ett fjärrlån inom Sverige. Det kostar ingenting, men det bibliotek vi beställer boken ifrån kan ibland ta ut en avgift som du får betala.

Förvarning

Du har möjlighet att få en så kallad förvarning på sms eller e-post. Det innebär att du får ett meddelande om att lånetiden snart går ut. Denna service är ett komplement till lånekvittot. Det är alltid ditt eget ansvar att följa bibliotekets regler och lämna tillbaka lånen i tid. Detta gäller även om du av någon anledning inte fått förvarningen och dina lån blir försenade. 

Information om personuppgifter

När du signerar ditt låntagaravtal samtycker du till att dina låntagaruppgifter hamnar i bibliotekens gemensamma och kommunövergripande databas.

Där registreras även dina lån. Dessa uppgifter är hemliga, vilket innebär att ingen annan kan få reda på vad du lånat. Så snart lånet är återlämnat, och eventuella skulder är betalda, raderas uppgiften i databasen.

Du har alltid möjlighet att få veta vad som finns registrerat på ditt bibliotekskort om du uppvisar legitimation.

 

Utskrifter och kopior på Tibro bibliotek

Alla bibliotekets datorer har tillgång till skrivare. Vill du göra kopior eller scanna till e-post - säg till i bibliotekets informationsdisk så hjälper vi dig.

A4
A4 svartvit 3 kr
A4 färg 5 kr
A4 dubbelsidig 6 kr
A4 dubbelsidig färg 10 kr
   
Scanna till e-post 2 kr/sida