Å-leden

E-post
kfn@tibro.se

Besöksadress
Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Öppettider
Besökare hänvisas till biblioteket följande tider:

Måndag: 10.00-16.00
Tisdag: 10.00-19.00
Onsdag: 10.00-19.00
Torsdag: 10.00-19.00
Fredag: 10.00-16.00
Lördag: 10.00-14.00

Postadress
Tibro kommun, Kultur & Fritid, Gymnasiegatan 29, 543 32 Tibro

Kontakter

Å-leden är en vandringsled utmed Tidan i Tibro. Längs den 3,7 km långa leden finns fem fiskebryggor och fem rastplatser. Cirka 1,7 km av leden, från Inredia till järnvägen, är anpassad så att man kan ta sig fram med rullstol eller barnvagn.

Leden är utmärkt med färgmarkerade stolpar och vägvisare vid vägskäl. I föjlande länk Vandring Å-leden.pdf kan du se var det finns parkeringar, fiskebryggor och rastplatser. Utmed hela leden finns skyltar med naturinformation. 

Landskapet i Skaraborg har en oerhörd variationsrikedom där man då och då träffar på en led som sticker ut lite extra. Å-leden i södra kanten av Tibro tätort är en sådan led. Hela leden föjer nära Tidans lugna flöde. Ledens olika delar har olika karaktär. I norr går leden i en tätortsnära miljö som övergår i ett vackert madlanskap. I söder kommer man in i en lummig lövskog och kvarnmiljöer med riktigt gamla anor. Denna del är inte tillgänglighetsanpassad och är i sämre skick.

Just närheten till vatten ger ett rikt djur- och växtliv och vattenspegelns reflexer gör att man upplever leden olika beroende på årstid, väder och tid på dagen.

Tips: Ta vägen förbi Informationscentralen i Tibro Kommunhus eller Inredia, som är en av startpunkterna, och plocka med dig en tryckt broschyr om Å-leden. Högupplösta bilder från Å-leden finns även under rubiken utflyktstips på sidan Skaraborgsleder.se.