Gymnasieutbildning

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

E-post
kommun@tibro.se

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Smiling students listening a lecturer in an amphitheater

Tibro kommun har tillsammans med Skaraborgs andra kommuner ett samarbete inom Utbildning Skaraborg. Genom Utbildning Skaraborg erbjuds Tibros ungdomar i gymnasieålder ett brett utbud av gymnasieutbildningar.

Gymnasieskolor

Tibro kommuns samverkan inom Utbildning Skaraborg innebär att alla elever som bor i någon av Skaraborgs kommuner och har behörighet till gymnasiet kan ansöka till samtliga av Skaraborgs gymnasieskolor och bli mottagna i första hand. (Att vara förstahandsmottagen betyder att man konkurrerar om platserna med sina meritpoäng. Om man är andrahandsmottagen kan man bara bli antagen om det finns platser kvar när elever som är förstahandsmottagna har blivit antagna.)

Tibro kommun bedriver ingen kommunal gymnasieskola med nationella program, men erbjuder introduktionsprogrammen IMA och IMS. I Tibro finns den fristående gymnasieskolan Olinsgymnasiet.

Gymnasieansökan och antagning

Välkommen att besöka Utbildning Skaraborgs webbsida för mer information om gymnasievalet och för att göra din gymnasieansökan. Där kan du hitta tidsplan för ansökan och antagning. På deras webbsida finns även länkar till Skaraborgs gymnasieskolor och skolornas program om du vill ha mer information om respektive skola/program.

Skolverkets webbsida Utbildningsguiden kan du läsa mer om olika gymnasieprogram på nationell nivå och få information om det svenska skolsystemet.

Skolkort

Du som läser på gymnasiet och har mer än 6 km till skolan har rätt att få ett skolkort (busskort från Västtrafik) av din gymnasieskola som hemkommunen bekostar. Vänd dig till din gymnasieskola för information om hur du ansöker om skolkort för dina resor. Endast elever vid Västra Götalandsregionens naturbruksprogram ansöker om skolkort hos Tibro kommun istället för hos sin gymnasieskola. Ansökan görs då genom att fylla i och skicka in blanketten Ansökan om skolkort för dagliga resor - gymnasieskolan.

Anslutningsersättning

Om du som gymnasieelev har längre än 6 km mellan hemmet och närmsta hållplats kan du ha rätt till anslutningsersättning från kommunen. Ansökan ska göras efter terminens slut och ersättningen betalas alltså ut retroaktivt för en termin i taget. För höstterminen ska ansökan vara inkommen senast 28 februari och ansökan för vårterminen ska vara inkommen senast 31 juli. Du ansöker genom att fylla i och skicka in blanketten Ansökan om anslutningsersättning.

Inackorderingstillägg

Vid gymnasiestudier som innebär så lång eller besvärlig resväg att du behöver inackordera dig på skolorten kan inackorderingstillägg beviljas. Ett villkor för att få del av inackorderingstillägg är att restiden mellan hemmet och skolan är minst tre timmar per dag. Inackorderingstillägg ansöker du om från kommunen via denna e-tjänst.

 

Har du fler tankar eller frågor kring ansökan till gymnasiet kan du kontakta kommunens studie- och yrkesvägledare.