Snart dags för inflyttning i nya Allégården

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

26 november 2019

Omsorg och stöd

Nu är den nya delen av Allégården klar att tas i bruk. Lokalerna ska möbleras i december och i januari blir det både en Öppet Hus-dag och premiär för Tibro kommuns nya mötesplats för äldre, Träffpunkt Solsidan.

Den 26 januari 2018 brann delar av Allégården ner till grunden. Den sociala dagverksamhetens lokaler och Café Solrosen totalförstördes och intilliggande verksamhetslokaler fick omfattande vatten- och rökskador. Byggnationen av den nya Allégårdsbyggnaden inleddes i mitten av november 2018. Ett år senare är den alltså inflyttningsklar.

Premiär för Träffpunkt Solsidan

När de nya verksamhetslokalerna börjar användas av kommunen i början av nästa år så blir Äldrecentrum och den sociala dagverksamheten en och samma verksamhet. Den nya mötesplatsen kommer att heta Träffpunkt Solsidan. Den kommer att hållas öppen såväl på vardagarna som på helgerna, precis som tidigare. Måndag till fredag bemannas den av personal från kommunens rehabenhet och på helgerna är det frivilliga som håller öppet och fixar fika till besökarna.

– Träffpunkten kommer att vara en öppen verksamhet. Man behöver inget biståndsbeslut för att komma dit, klarlägger enhetschefen Jenny Johansson samtidigt som hon betonar att verksamheten kommer att få en tydligare rehabinriktning än tidigare. 

– Vi kommer att kunna erbjuda ett varierat program med bingo, musikprogram och andra trivselaktiviteter varvat med stärkande och förebyggande aktiviteter som qi gong, linedance och gymnastik, säger hon.

Nytt café blir träffpunktens hjärta

Mitt i byggnaden blir det ett café, där besökarna kan umgås och fika i en hemlik miljö med cafébord och en soffgrupp. I caféet kommer det gå att köpa kaffe, te, smörgåsar och enklare kaffebröd till självkostnadspris. 

I direkt anslutning till caféet finns ett vävrum med vävstolar, som företag, föreningar och privatpersoner skänkt efter branden, och ett aktivitetsrum där det blir möjligt att ägna sig åt handarbete, enklare slöjd och andra skapande aktiviteter.

I de nya lokalerna finns även ett behandlingsrum, ett vilrum, ett biljardrum samt arbets- och mötesrum för personalen.

Tillgängligare och mer ombonad miljö

Jenny och personalen på rehabenheten ser fram emot att få ta de nya lokalerna i besittning. De är nöjda med både färgsättningen och utformningen av den nya entrén och byggnaden som helhet.

– Det nya huset är mer tillgänglighetsanpassat än det tidigare och den välvda passagen, färgsättningen och den planerade möbleringen gör att miljön blir mycket mer ombonad, säger Jenny. Hon berättar att det kommer att finnas sittvänliga soffor som är lätta att ta sig både i och ur i entrén och i passagen.

– Det här kommer att bli jättebra, fastslår rehabassistenten Amm-Britt Sunila.