Klara dig själv i 72 timmar

Mån-fre kl. 07.30-16.30

kommun@tibro.se

Kontakter

Vi har alla ett ansvar för vår egen och vår familjs säkerhet. Vi bör vara förberedda på att kunna klara av en svår situation själva i våra hem under en kortare tid. Sveriges krisberedskap bygger på att vi som är friska ska klara oss själva i minst 72 timmar.

Krisberedskapen i Sverige bygger på att vi alla tar ett gemensamt ansvar om en oväntad allvarlig händelse inträffar, som ger upphov till störningar i samhället eller hotar liv, hälsa, miljö eller byggnader.

Att kunna klara några dygn utan el, vatten eller mat är ingen lätt situation. Men de flesta av oss klarar av det om vi är förberedda på det.

Samhället måste hjälpa utsatta och svaga först

Vi som är starka och friska får räkna med att samhällets resurser till en början kommer att behöva användas för att hjälpa svaga och utsatta människor vid större samhällsstörningar, till exempel ett längre elavbrott.

Tänk efter före

Vid kriser och samhällsstörningar kan du och din familj behöva klara er utan till exempel värme, belysning, vatten och mycket annat. Här hittar du tips på hur du kan förbereda dig och vad som kan vara bra att ha hemma.

Elavbrott

Ett elavbrott påverkar både det vardagliga livet och samhället i stort. Vid ett längre elavbrott uppstår snabbt flera problem i bostaden:

• Värmen slutar att fungera
  • Telefoner och datorer slutar att fungera
  • Det blir svårt att laga mat
  • Vattenbrist kan uppstå

Det här bör du alltid ha hemma:

• Vattendunkar
  • Mat som klarar rumstemperatur
  • Ficklampa med extra batterier
  • Stearinljus, värmeljus och tändstickor
  • Varma kläder och filtar
  • Radio med batteri
  • Telefonlista på papper med viktiga telefonnummer
  • Husapotek med mediciner och annat som är viktigt för dig
  • Hygienartiklar
  • Pengar (kontanter)

Här nedanför hittar du tips om hur du förbereder dig på att klara behovet av vatten, mat och värme och hur du håller dig informerad under en samhällsstörning. På webbplatsen dinsakerhet.se hittar du mer utförliga checklistor på mat och andra saker vad som är bra att ha hemma för att klara sig vid ett längre elvabrott eller en annan allvarlig händelse.

• Kommunikation

Vid en större olycka eller en kris behöver du få veta vad som händer, hur du själv ska agera och vad ansvariga myndigheter gör. Du kan också behöva komma i kontakt med dina anhöriga.

• Vatten

Vatten är vårt viktigaste livsmedel. En vuxen person bör få i sig cirka 3 liter vätska om dagen genom dryck och mat. Vid längre vattenavbrott ställer kommunen ut vattentankar. Se till att ha en eller flera vattendunkar hemma för att kunna hämta vatten.

• Värme

Ett större elavbrott påverkar både det vardagliga livet och samhället i stort. Om det blir ett elavbrott när det är kallt ute kommer temperaturen i ditt hem sjunka fort. Har du inte en egen kamin eller liknande hemma behöver du hitta andra lösningar för att hålla värmen inomhus.

• Mat

Du bör ha ett matförråd hemma som räcker ungefär för en vecka. Maten behöver nödvändigtvis inte vara nyttig. Det viktigaste är att du tycker om den och att den mättar. Det mesta i matförrådet ska kunna lagras utan kyl eller frys och vara lätt att tillaga, till exempel konserver och frystorkad mat.

Filmen "Om krisen kommer"

Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en film som visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott efter att något har hänt i samhället. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som är bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i samma situation.