Träblåsinstrument

Träblåsinstrumenten kan delas in i två grupper beroende på hur ljudet uppstår; flöjter och rörbladsinstrument. På kulturskolan kan du välja mellan tvärflöjt, klarinett, saxofon, blockflöjt och oboe.

Blockflöjt

Blockflöjter har i de allra flesta fall formen av en lång tub i tre delar med en liten näbb i den ena änden och en fot i den andra.

Den blockflöjt du som nybörjare får spela på är sopranblockflöjten. 

Flöjt

Tvärflöjt är den vanligaste typen av flöjt. Tidigare gjordes den av trä men idag tillverkas den av metall. Det finns flöjter som är gjorda av silver och faktisk t.o.m. av rent guld! Tvärflöjten finns i lite olika storlekar från den minsta piccolaflöjten till den ganska mörka basflöjten. Man blåser i en tvärflöjt ungefär som när man blåser i en flaska och ändrar tonhöjd genom att trycka på olika klaffar.

Klarinett

Klarinett är ett allroundinstrument som används flitigt inom många musikstilar. Alltifrån folkmusik till klassiskt och jazz. Föregångaren till klarinetten presenterades redan 1690 av Christopher Denner i Nürnberg. Den kallades Chalumeau. Klarinetten, precis som saxofonen och tvärflöjten finns i olika storlekar.

Oboe

Oboe är ett träblåsinstrument med dubbla rörblad. Oboen utvecklades i Frankrike under 1600-talet. Namnet kommer av franskan haut bois (högt trä, dvs. högt träblåsinstrument). Skalmejan är en folklig föregångare till oboen.

Saxofon

Saxofon är ett blåsinstrument av metall som räknas till träblåsinstrumenten på grund av sin konstruktion med ett enkelt rörblad (som är gjort av trä). Saxofonen finns i många storlekar. Den minsta heter sopranino och den största kontrabassaxofon. De två vanligaste är alt- och tenorsaxofon.

Saxofonen skapades den 12 juni 1842 av Adolphe Sax.