Temadag om "Hållbar utveckling"

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

14 juni 2022

Barnomsorg och utbildning, Nyboskolan

Nyboskolans elever i årskurs 9 fick tillbringa en halvdag på Dalénium Science Center i Stenstorp för att ägna sig åt såväl workshops som diverse fritt experimenterande under temat ”Hållbar utveckling”.

En workshop gick ut på att bredda förståelsen för begreppet ”hållbar utveckling” genom att låta eleverna ta ställning till olika livsval utifrån en fiktiv person (Kalle, från Kalles Kaviar). Hur bor Kalle? Var bor han? Vad jobbar han med? Hur tar han sig till jobbet och vart åker han på semester? var några av frågorna som eleverna skulle ta ställning till. Livet är ett pussel, liksom konsten att leva på ett hållbart sätt är ett pussel. Vad kan man göra avkall på för att ge plats åt någonting annat i livet, utan att ens personliga ”hållbarhetskonto” hamnar på minus? En tydlig ambition som pedagogerna på Dalénium har är att få eleverna att se på begreppet ”hållbar utveckling” som någonting större än enbart koldioxidutsläpp och andra miljöfrågor. Vad innebär t.ex. ekonomisk och social hållbarhet? Och varför kan dessa två termer aldrig skiljas från det vi kallar för ”miljön” och alla de klimatutmaningar vi lever med idag?
Vad krävs av oss som lever på planeten Jorden idag, för att våra barn och barnbarn ska ha minst lika goda levnadsförutsättningar som vi?

Den andra workshopen handlade mer konkret om förnybar energi. På denna workshop fick eleverna testa att ladda upp en batteridriven lego-bil med hjälp av sol- och vindkraft. Till sin hjälp hade eleverna en solcell samt golvfläktar. Eleverna fick under denna workshop även diskutera och ta ställning till vilken energikälla som fungerade bäst och varför. Vad har vi för möjligheter till sol, vind och vattenkraft som energikällor i Sverige? Och vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att använda dessa källor?

Efter och emellan dessa två workshops spenderade eleverna en hel del tid med att utforska ett otal olika stationer i det som Dalénium kallar för ”utställningen”. Även i utställningen fanns många utmaningar under temat hållbar utveckling samt flera sol, vind och vatten-relaterade experiment, men också en hel del allmän ”hjärngympa” såsom olika former av Sudoko, minnesträning samt den mycket populära stationen ”mind ball”, som går ut på att flytta en metallkula med hjälp av tankekraft. Lastbilssimulatorer, en hinderbana av laser och en station där eleverna fick träna på att flytta vedstockar med hjälp av en lyftkrok är ytterligare några exempel på stationer som intresserade många elever.