Tänk på bevattningsförbudet

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

22 juni 2022

Samhällsbyggnad

Vattnar du i din trädgård? Tänk då på att det alltid är förbjudet att vattna med slang eller vattenspridare med kommunalt vatten i Tibro kommun. Endast bevattning med kanna är tillåtet. Detta gäller alla som är anslutna till Tibro kommuns vattenledningsnät, inklusive abonnenter i Fagersanna och Hönsa.

Varför har vi ett bevattningsförbud?

Tibro kommun har ett fantastiskt dricksvatten som grundar sig på vatten från våra grundvattentäkter i Rankåsområdet. Vi har ganska god tillgång på vatten, men vattentillgången är inte obegränsad. 

Vi har dimensionerat våra ledningar för att klara av att leverera dricksvatten till alla kunder för en normal vattenförbrukning. Vi kan inte bygga ledningsnät för att klara av att bevattna våra trädgårdar med dricksvatten, det skulle bli oerhört dyrt och våra vattentäkter skulle inte räcka till detta, klarlägger Tibros VA-chef Mikael Jonsson. 

Han fortsätter:

Om vi börjar vattna våra trädgårdar med vårt dricksvatten kommer vi ganska snart att hamna i en bristsituation där vattnet inte kommer att räcka. Det är dessutom ett stort slöseri att vattna trädgården med ett prima dricksvatten, som är så rent att vi kan dricka det direkt från kranen.

Uppfyllning av pool

Det är det tillåtet att fylla sin pool med dricksvatten, men den ska inte fyllas, tömmas och fyllas flera gånger under säsongen. Man bör ha utrustning för att hålla vattnet rent under säsongen så att endast kompletteringsfyllning erfordras.