18 Tibroklasser på egna ben i höst

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

Illustration med två cyklande barn

6 september 2022

Trygghet och säkerhet, Häggetorpsskolan, Ransbergs skola, Baggeboskolan, Folkhälsa

Tibro kommun har som mål att öka cyklingen i kommunen, framför allt i tätorten där avstånden är korta. Forskning visar också att barn presterar bättre i skolan om de tar sig till skolan på egna ben. Därför är vi från och med hösten 2022 med i utmaningen På egna ben!

På egna ben är en utmaning för elever i årskurs 4–6 som handlar om att ta sig till skolan genom att cykla, gå eller åka kollektivt och skippa de ofta korta bilresorna. Tävlingen startar den 12 september och pågår under vecka 37-41.

Projektet anordnas av Västtrafik och kommuner i Västra Götaland och Halland län har möjlighet att delta med skolor i sina respektive kommuner. Det har 18 Tibroklasser valt att göra i höst!

Poängjakt med priser

Utmaningen är uppbyggd som en spännande poängjakt där de deltagande klasserna engageras i att tävla om fina priser. Under de veckor som På egna ben pågår samlar eleverna samtidigt på sig mängder av värdefull kunskap genom övningar om miljö, hälsa och trafiksäkerhet.

Mer rörelse och ökat självförtroende

Nästan en femtedel av mellanstadiebarnen skjutsas dagligen med bil till skolan. I den åldern är det viktigt för barnen att upptäcka att de klarar av att ta sig dit på egen hand, det gör att de stärker sitt självförtroende.

Genom att uppmuntra till rörelse stärker vi både den fysiska och psykiska hälsan. Ett minskat bilåkande leder också till stora vinster för miljön och klimatet. Slutligen bidrar ett minskat bilskjutsande till en säkrare och trivsammare närmiljö kring skolan.