Första spadtaget för Ransbergs skola

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

27 april 2022

Barnomsorg och utbildning, Ransbergs skola, Ransbergsbygget

Onsdagen den 27 april tog Ransbergseleverna Harry Persson, Stella Josefsson, Frasse Rosén och Milou Fors det första spadtaget tillsammans med ett helt gäng Tibropolitiker och Mats Gardell från Asplunds Bygg. Det bjöds på flera tal och en unik skoltårta. Se filmen från det historiska ögonblicket!

Första spadtagsceremonin inleddes med tal. Först ut var kommunalrådet Rolf Eriksson som uttryckte både glädje och stolthet över satsningen på en ny skola i Ransberg.

Tibro kommun bygger en modern landsbygdsskola. En skola som kommer att smälta väl in i den här vackra miljön med skogen i bakgrunden som inbjuder till lek, lärande och äventyr och utsikten mot sjön Örlen som är fantastisk, framhöll han. 

Uppmärksammad landsbygdssatsning

Rolf konstaterade i sammanhanget att satsningen på en ny landsortsskola väckt uppmärksamhet hos andra kommuner:

Många som jag möter i Skaraborg och på andra ställen undrar hur vi vågar göra den här satsningen. Mitt svar är att vi tror på Ransberg-Fagersanna och omgivningarna här ute. En ny skola ökar attraktiviteten och kommer också att bli en viktig mötesplats på kvällar och helger, betonade han.

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande Bengt Ferm var inne på samma linje:

Jag är glad och stolt över att Tibro kommun satsar på en skola på landsbygden. Och när vi nu bygger en ny skola som ersättning för den som tjänat så många barn genom åren så är jag glad över att skogen, naturen och sjön är viktiga inslag, sa han i sitt tal.

Praktisk skolutveckling tillsammans med elever och personal

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Alda Danial lyfte fram sättet som skolsatsningar genomförs i Tibro:

Jag är lite extra stolt över hur vi involverar barn, föräldrar, lärare, rektorer och andra i planeringen av våra nya skolor. Här kan vi ge Tibros elever en utbildning av hög kvalitet, en spännande lärmiljö och en meningsfull fritid, fastslog hon.

Även Alda hade ett landsbygdsfokus i sitt tal:

Det är väldigt roligt och modigt att vi i Tibro satsar på landsbygden, betonade hon.

Förskole- och grundskolechefen Johan Wernvik utvecklade tankarna kring både skolutveckling och vikten av landsbygdsutveckling:

Det här är skolutveckling i fysisk form och lärarna och eleverna har verkligen arbetat med hur miljöerna ska se ut och hur man skapar en bra skola med trygghet, glädje och lärande i fokus, framhöll han.

Ny plattform för idrott och sommarkollo

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Hans Dahm lyfte fram den nya skolan som ett nytt viktigt centrum för föreningsidrott och sommarkollo.

Vi är väldigt nöjda och belåtna med satsningen på den nya skolan och en ny idrottshall. Det ger barn, ungdomar och vuxna i Fagersanna större möjligheter att utöva inomhusidrott i närheten där de bor och den nya skolan blir ett centrum för vår mycket viktiga sommarkolloverksamhet, klargjorde han.

Gemensamt spadtag och specialdesignad skoltårta

Efter de fem talen hjälptes de fyra Ransbergseleverna, Tibros kommunalråd Rolf Eriksson, oppositionsrådet Peo Andersson, politiker från barn- och utbildningsnämnden, samhällsbyggnadsnämnden och kultur- och fritidsnämnden och Mats Gardell från byggföretaget Asplunds Bygg åt att ta det första spadtaget för skolan och sedan bjöds det på specialdesignad skoltårta. Ett 30-tal personer deltog i första spadtagsceremonin.