Svartsjuka är inte romantiskt

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

19 februari 2021

Trygghet och säkerhet, Ung i Tibro

Kampanjen Svartsjuka är inte romantiskt riktar sig till dig som är ung. Ofta pratar vi om svartsjuka som något romantiskt, men det finns inget romantiskt i när svartsjuka innebär kontroll och våld. Här kan du läsa mer om kampanjen och hitta information om var du kan få stöd och hjälp.

Kampanjen ”Svartsjuka är inte romantiskt” genomförs för femte året i rad. Den genomförs för att uppmärksamma och synliggöra killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer. Kampanjen pågår under februari och mars. 

Kampanjwebbplats med info om våld och stöd

På kampanjens webbplats www.svartsjukaarinteromantiskt.se finns information som vänder sig till dig som blir utsatt för våld i en relation, är orolig för en vän, utsätter någon annan för våld eller bara vill veta mer om killars våld mot tjejer och våld i ungas partnerrelationer.

De som står bakom kampanjen är Jämställdhetsmyndigheten, länsstyrelserna och ungarelationer.se.

Behöver du stöd och hjälp?

På svartsjukaarinteromantiskt-webben finns en lista med information om var du kan vända dig om du behöver stöd och hjälp.

Stöd och hjälp för dig som är våldsutsatt

Vad är syftet med kampanjen?

Det främsta syftet med kampanjen är att väcka eftertanke hos ungdomar. Vi vill att du som är ung ska fundera över hur dina och dina kompisars relationer ser ut och vad som egentligen är en bra relation eller inte.

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att 23 procent av flickor och kvinnor i åldersgruppen 16–24 år har uppgett att de utsattes för våld i nära relation under 2012. Totalt uppgav knappt var femte person i åldern 16–24 år att de någon gång i livet utsatts för systematiska kränkningar eller förödmjukelser, försök till inskränkning av deras frihet, hot, trakasserier, misshandel eller sexualbrott av en nuvarande eller före detta partner.

Eftersom ungdomar är en särskilt utsatt grupp när det gäller våld i nära relationer är det viktigt att uppmärksamma detta. Det handlar både om att förebygga våldsutsatthet, men också om att upptäcka dem som redan är utsatta eller utsätter någon för våld i ungas partnerrelationer. 

Har du blivit utsatt eller är det någon i din omgivning som du är orolig för? Ta dig i så fall tid att läsa mer på kampanjwebben. Var rädd om dig själv och våga bry dig om andra!