Spara på vatten - och tänk på bevattningsförbudet

Telefon
0504-18000

Telefontider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Centrumgatan 17

Öppettider
Mån-fre kl. 07.30-16.00

Postadress
543 80 Tibro

Kontakter

2 maj 2019

Byggnation, boende och miljöskydd, Trafik och teknisk service, Trygghet och säkerhet

Vattnar du i din trädgård? Tänk då på att det alltid är förbjudet att vattna med slang eller vattenspridare med kommunalt vatten i Tibro kommun. Det här är extra viktigt just nu när det är låga grundvattennivåer. Spar på dricksvattnet, så att det räcker till alla även om det torra vädret fortsätter!

Värmen och bristen på nederbörd under förra året och den här våren innebär att det är låga grundvattennivåer i både små och stora vattenmagasin i hela Västra Götalandsregionen just nu. Sämst är vattenläget i de nordöstra delarna av länet, där Tibro är beläget.

Vattenläget fortsätter att försämras och Länsstyrelsen uppmanar nu alla att spara på vatten. Även om vi är inne i en period med ostadigt och kyligare väder, väntas inga stora nederbördsmängder. Vattenläget riskerar därför redan om några veckor att bli lika allvarligt som i juli förra året.

Låga vattennivåer i Tibro

Tibro kommun hämtar sitt dricksvatten från grundvattentäkter i Rankåsområdet. Grundvattennivåerna är nu lägre än normalt, både till följd av det torra vädret med ytterst små nederbördsmängder och en ökad förbrukning av dricksvatten beroende på trädgårdsbevattning.

Därför vädjar kommunens VA-chef Mikael Jonsson till Tibroborna om att spara på vattnet:

- I den rådande situationen måste vi vara rädda om vårt vatten och särskilt vårt kommunala dricksvatten. För att inte komma i en bristsituation måste vi begränsa vattenanvändningen, betonar han.

Tillåtet att vattna trädgårdslanden med vattenkanna

I Tibro är det aldrig tillåtet att vattna i trädgården med dricksvatten med slang eller vattenspridare. En normalförbrukning av vatten till en villa med 4 personer är cirka 700 liter/dag. När vi tar fram vattenslangen och vattnar så förbrukar vi cirka 1000 liter på en timma, vilket innebär att förbrukningen av dricksvatten lätt fördubblas.

I nuläget är det tillåtet att vattna i trädgården med kanna. Men minskar inte användningen, så kan kommunen behöva införa ett totalt bevattningsförbud på samma sätt som förra sommaren. 

- Eftersom vi tar vårt dricksvatten från grundvattenkällor har vi inte möjlighet att öka vår vattenproduktion mer än till vissa gränser. Så var sparsamma med vattnet, uppmanar Mikael Jonsson.