Livsmedelsföretagare

Målet med livsmedelskontrollen är att alla konsumenter ska få säkra livsmedel, att ingen ska bli lurad om vad maten innehåller och att informationen om maten är enkel att förstå.

Innan du öppnar ska din verksamhet vara registrerad hos oss

Planerar du att starta en restaurang, servering, butik eller annan verksamhet med livsmedelshantering så behöver du registrera den hos oss. Använd vår e-tjänst eller blankett. Har du frågor kan du alltid kontakta oss.

Alla livsmedelsverksamheter ska registreras eller godkännas enligt livsmedelslagstiftningen. En verksamhet som inte är registrerad/godkänd får inte startas. 

Tänk på att registreringen för verksamheten är knutet både till ägaren och till lokalen. Därför upphör registreringen vid ägarbyten eller bolagsförändring (ändring av organisationsnummer). Byter verksamheten namn eller lokal så måste du lämna in en ny anmälan om registrering. Du kan använda vår e-tjänst även för att meddela förändringar i verksamheten.